Terveys, stressitasapaino ja mieli

17.12.2020

Liikunta, mieli ja terveys

Liikunta on mitä parasta mielialalääkettä ja toimivin keino stressitasapainon saavuttamiseen. Stressinhallinnassa kyse on kokonaiskuormituksen hallinnasta ja voimavarojen fiksusta säätelemisestä.Jokainen ihminen on stressannu ainakin kerran elämänsä aikana ja stressi on luonnollinen osa elämää ja voimaa silloin, kun halutaan saada asioita tehtyä. Stressireaktio alkaa yleensä kun kohtaamme asioita, joita emme koe helpoiksi tai turvallisiksi.Verenpaineet voivat alkaa heittelemään ja syke voi kohota lepo sykettä korkeammaksi.
Lyhyt kestoinen stressi ei yleensä aiheuta ongelmia, vaan saa henkilön tekemään asioita valppaammin.


Lisäksi liikuntaa harrastamalla pystyt helposti purkamaan päivän aikana tulleet/aiheutuneet paineet ja ylimääräiset ärsykkeet. Pieni hikijumppa auttaa huonoinakin päivinä.

MUTTA on hyvä muistaa (niinkuin puhuin edellisessä artikkelissa), että on hyvä oppia liittämään liikunta työn ja stressin kanssa oikein, jotta et polta itseäsi loppuun ja näin ollen ajaudu ylikuntoon.
Kehosi tulee käsittelemään stressiä sitä paremmin mitä fyysisemmässä kunnossa olet ja voi palautua siitä nopeammin.

Entä jos olen uupunut stressistä ja haluaisin silti liikkua?

Jos kehosi ja mielesi ovat stressin uuvuttamia, mutta halu liikkua on silti kova, täytyy pitää huoli että liikunta mitä harrastat on pääsäännöllisesti palauttavaa ja voimavaroja keräävää.Mitä kärsivällisemmin ja rauhassa liikut stressaantuneena, sitä nopeammin pääset taas liikkumaan täysillä!

Liikunta vs lääkkeet

-Jo 20-30min kestävä lenkki tehostaa kolesteroliaineenvaihduntaa ja laskee verenpainetta lähes yhtä tehokkaasti tai jopa tehokkaammin, kuin näihin suunnatut lääkkeet seuraavaksi 48 tunnin ajaksi.

-Liikunta lievittää masennusta jopa nopeammin kuin masennuslääkkeet. Tunnin mittainen harjoittelu 2-3 kertaa viikossa riittää. Liikunnan puute ei ehkä ole masennuksen syy, mutta ainakin se on siihen paras mahdollinen itseapu. Liikuntaa suositellaankin nykyään yhtenä masennuksen hoitomuotona.

Toki pitää muistaa, että mikään hetkellinen ja harvoin tehtävä liikunta ei tee pysyviä tuloksia vaan tarvitaan malttia ja säännöllisyyttä.Kuten lihaskasvussa, painonpudotuksessa, kiinteytyksessä..jne. tarvitaan pitkäjänteisyyttä, malttia ja itsekuria.

Liikunnasta saat palkinnoksi energisemmän olon, paremman kunnon (jonka avulla jaksat paremmin), levollisemman mielen ja myös tehokkaammin toimivat aivot.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita