Lisäravinteet "hyödyllisiä vai rahanhukkaa"?

24.02.2021

Mitä me tiedämme lisäravinteista? Onko niistä mitään hyötyä, vai maksammeko vain tyhjästä?

Avataampa tätä asiaa hiukan!

Miksi käytät lisäravinteita? On kysymys jonka haluaisin kysyä jokaiselta joka niitä käyttää. Varsinkin kun puhumme "proteiinijauheista".

Olen varma että todella moni vastaisi että "lihasten kasvattamista varten".

Tämä vastaus on ihan ymmärrettävä sillä niinhän kaikkialla asiaa mainostetaan. Mutta tässä tullaan nyt siihen mitä monikaan ei sisäistä.
Kun puhumme lisäravinteista ja proteiinijauheista, pitää ymmärtää se, että lisäravinteet eivät kasvata lihastasi vaan ravintosi kokonaisuus ja lihasharjoittelu. 
Proteiinilisät ovat vain tukevia elementtejä ruokavaliossasi ja siksi niitä kutsutaan "lisäravinteiksi", koska ne tuovat jotain lisää mitä et saa tarpeeksi tavallisesta ravinnostasi.

No onko proteiinijauheista sitten mitään hyötyä jos syö paljon?

Proteiinijauheet eivät ole pakollisia elementtejä ruokavaliossasi, jos saat perus ruuasta tarpeeksi proteiinia. Jauheet ovat hyviä silloin, jos et saa tarpeeksi proteiinia ruuistasi.

Mitä lisäravinteita sitten kannattaa käyttää?

Lisäravinteita on markkinoilla miljoonia ja miljoonia erillaisia, mutta suurinosa niistä voi olla turhia sinulle.
Listasin alle oleellisia ja toimivia lisäravinteita joita voit miettiä:

  1. D-vitamiini
    D-vitamiinia saamme auringonvalosta ja muutamasta ruuasta, mutta varsinkaan pimeinä vuodenaikoina me suomalaiset emme saa tarpeeksi D-vitamiinia. Siksi se on listalla ensimmäisenä.
  2. Omega-3
    Eli välttämättömiä rasvahappoja mitä meidän elimistömme ei pysty itse tuottamaan, vaan joudumme hankkimaan sitä itse ravinnosta (mm. eri rasvaisista kaloista) ja lisäravinne muodosta.
    Omega-3 vaikuttaa positiivisesti mm. proteiinisynteesiin, sydän-ja verisuonitautien syntyyn ja muistin toimintaan. (D-vitamiini vaikuttaa myös aivojen toimintaan).
  3. (Monivitamiini)
    Jos sitten emme kuitenkaan saa ravinnosta tarpeeksi vitamiineja, niin voimme tukea sitä hyvällä monivitamiinilla, joka sisältää vitamiineja ja mineraaleja.
  4. (Magnesium)
    Magnesium on mukana todella monessa elimistön toiminnassa. Sitä pitäisi saada riittävästi lihoista, pähkinöistä ja siemenistä, mutta sekään ei välttämättä aina riitä. Lisäksi se vaikuttaa myös sydän-ja verisuonitauteihin ja voi auttaa rauhoittamaan lihaksia.
  5. (Sinkki)
    Sinkki on tärkeä ravinne joka edesauttaa meidän normaalia kasvua ja myös aivojen kasvua.  Sitä saadaan lihoista ja viljoista yleisesti tarpeeksi, mutta jos ei niin lisäravinteista saa tähänkin apua.
  6. (C-vitamiini)
    Saamme C-vitamiinia yleisesti riittävästi hedelmistä, kasviksista ja marjoista, mutta tarvittaessa sitä voi ottaa ravintolisänä vaikka tukemaan omaa vastustuskykyä flunssa kausina.
  7. Proteiinijauheet
    Proteiineja saamme monista eri liha-,kasvis-ja maitotuotteista, mutta jos emme saa näistä päivittäin riittävästi, niin proteiinijauheet ovat hyvä ja helppo tuki silloin. Proteiiniahan me tarvitsemme lihastemme hyvinvointiin ja kasvuun, sekä lisäksi ne ovat solujemme rakennusaineita.
  8. Kreatiini
    Maailman tutkituin lisäravinne. Kerää mm. nestettä lihaksiin, jonka avulla saat suorituskykyä mahdollisesti lyhyisiin suorituksiin, räjähtäviin suorituksiin. Joillakin voi paino nousta kreatiinikuurin aikana nestekertymisen takia, mutta se on hyvin yksilöllistä. "Voin suositella"
  9. (Boosterit/pre workout)
    Ovat hyviä tarvittaessa. Niistä voit saada sen extra energian ennen treenin aloittamista varsinkin jos olet väsynyt. Mutta voit myös itse miettiä, että jos olet todella pirteä niin tarvitsetko enää lisäpiristystä boosterista silloin.
  10. (Hiilihydraatti jauheet "malto")
    Hiilihydraatti jauheet ovat hyviä lisiä harjoittelun kylkeen varsinkin silloin kun tehot eivät riitä harjoituksen loppuun tai halutaan ylläpitää voimavaroja harjoituksen aikana. Myös kestävyyslajeissa kuten: juoksu, jalkapallo, jääkiekko...jne. ovat hiilihydraatti lisät hyviä apuvälineitä.

Loppu yhteenvetona voimme todeta, että tietyistä lisäravinteista on hyötyä, mutta jos hankit niitä niin kannattaa perehtyä tuotteeseen ja tarkastella omaa ravintoaan siltä pohjalta että tarvitsetko niitä oikeasti.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita