Lepo ja palautuminen, vältä ylikunto

08.06.2020

Lepo ja palautuminen

Lyhyesti sanottuna, lepo on lähes tärkeämpää kuin harjoittelu kehityksen kannalta. Kun jaksoitat harjoittelusi ja leposi oikein, kehittymisesi on varmasti tehokkaampaa ja jaksat harjoitella kovempaa. 

Pidä vähintään yksi kokonainen päivä lepoa viikossa, jotta kehosi saa levätä kunolla edes kerran viikon aikana.

Palautumista edesauttaa:
- Kevyt kävelylenkki
- Terveellinen ruoka
- Venyttely
- Sauna

Lihasharjoittelussa kannattaa muistaa nämä muistisäännöt:
- Älä harjoita samaa lihasta peräkkäisinä päivinä. Lihas tarvitsee ainakin 24-48 tuntia lepoa, ennen seuraavaa rasitusta.
- Voima harjoittelun jälkeen, jos harjoitus on mennyt hermoston puolelle (eli olet tehnyt maksimi toistoja tai toistomääriä 1-6 välillä) voi keho tarvita jopa 72 tunnin levon ennen seuraavaa samanlaista harjoitusta.
- Nuku vähintää 7-8 tuntia yössä.

"Ylikunto"

Uniongelmia, sydän hakkaa jatkuvasti pienessäkin rasituksessa tai vetämätön olo? Saatat kärsiä ylikunnosta, eli ylikuormitustilasta, vaikka olisitkin ihan tavallinen kuntoilija.

Tiesitkö, että sinäkin voit saada kehosi ylikuntoon, vaikka olisit ihan tavallinen salilla kävijä, jumppaaja tai lenkkipolulla viihtyjä? Toisin kuin usein ajatellaan, ylikunto ei ole vain aktiiviurheilijoiden vaiva, vaan siitä voivat yhtä hyvin kärsiä myös tavalliset kuntoilijat.

Ylikuormitustila ei yleensä johdukaan pelkästä liiallisesta tai liian raskaasta liikunnasta. Taustalla on lähes aina stressiä. Kun arki muuttuu liian kiireelliseksi ja meneväksi, niin palautumiselle ei jää aikaa.

Nämä oiree voivat kertoa ylikunnosta

Treenihaluttomuus

On luonnollista, ettei harjoittelu aina maistu, mutta jos harjoittelu tuntuu jatkuvasti raskaalta, on hyvä pysähtyä ja miettiä, mistä on kyse.

Jos treeni tuntuu tahmealta vain harjoituksen alussa tai lopussa, ei kannata huolestua, mutta jos koko harjoitus tuntuu ikävältä, on siellä mahdollisesti jokin ongelma.

Unettomuus

Ylikunto voi oireilla jo alkuvaiheessa unihäiriöinä. Toiset kärsivät unettomuudesta tai heräilevät öisin, toisia taas väsyttäisi jatkuvasti. Uni onkin hyvä kohde kun tutkitaan jaksamista.

Ruokahaluttomuus

Ylikunto saattaa aiheuttaa myös ongelmia syömisessä. Usein ongelmat ilmenevät ruokahaluttomuutena.

Vatsavaivat tai muut stressioireet

Monet stressaavat mahallaan, ja koska stressi liittyy ylikuormitustilan syntymiseen lähes aina, vatsavaivat ja muut stressioireet voivat liittyä ylikunnon tilaan.

Yleinen flunssainen tunne

Kun keho ylikuormittuu, hyvinvointisi laskee, ja seurauksena saattaa olla jatkuva sairastelu tai yleinen sairauden tunne.

Jatkuvasti koholla oleva syke

Syke saattaa nousta monen asian seurauksena. Sitä voivat nostaa muun muassa huonosti nukuttu yö, alkoholi, alkava flunssa tai ihan vain mielipaha.

- Jos syke kuitenkin on jatkuvasti kohollaan tai se nousee harjoituksissa aiempaa herkemmin, se saattaa kertoa myös ylikunnosta.

Jos keho tuntuu siltä että olet saanut ylikunnon, on hyvä pitää n. 2 viikon harjoitus tauko ja antaa kehon palautua kunnolla.


Harjoitellaan tehokkaasti, stressataan vähemmän ja lisätään siihen kunnon lepopäiviä ja terveellistä ruokaa, niin pidämme kehityksen nousujohteisena!




Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita